Velg rett drivstoffkort

velg rett drivstoffkort

Er du i tvil om hvilket drivstoffkort du skal velge? Noen kort gjelder kun innenfor spesifikke bensinkjeder. Andre kort gjelder uansett hvor du tanker, eller uansett hva du kjøper. Det er også store forskjeller mellom eventuelle bonusprogrammer du får tilgang til. Vår guide hjelper deg å vurdere fordeler og ulemper med de ulike alternativene.


annonse

Hva er et drivstoffkort?

Det er et skille mellom rene drivstoffkort, og kredittkort med drivstoffrabatt. For eksempel er euroShell Card et rent drivstoffkort som er populært i bedriftsmarkedet. Kortet gir kun kreditt når du handler drivstoff og andre produkter på Shells egne stasjoner. Fordelene for en bedrift er rabatter på det de omsetter, bedre økonomisk oversikt, mindre administrasjon og slikt. Løsningen er spesielt egnet for transportselskaper, eller selskaper som på et eller annet vis må bruke bil ofte. Slike rendyrkede drivstoffkort finnes også for privatkunder, men som oftest velger vi en bredere løsning.

Kredittkort og drivstoffkort i ett

Det vanligste for oss privatkunder er å ha et kredittkort med drivstoffrabatt inkludert. Rabattene varierer alt ettersom hvilket kort du velger. Noen kort gir en fast rabatt på alle transaksjoner, enten det er flyreiser, mat, iskrem, ny vaskemaskin eller diesel. Andre kort kan ha lignende fordeler, men er på drivstoffbiten knyttet opp til en spesifikk bensinstasjonskjede.

Et typisk eksempel er 365 Direkte. Foruten kreditt inneholder kortet et unikt fordelsprogram på forskjellige varer og tjenester, inklusivt en viss rabatt per liter drivstoff du fyller på Esso-stasjoner. Kredittkort fra andre selskap vil ofte ligne på 365 Direkte. Det finnes også kort som er utelukkende betalingsmidler med kreditt, uten noen form for fordelsprogram.

Velg kort ut i fra fordeler du vil ha

For å velge rett kort er det en god idé å tenke igjennom hva dine daglige behov er. Hvor viktig drivstoffrabatten er avhenger av hvor mye bil du kjører. Kjører du lite vil kanskje andre rabatter spare deg for mer penger totalt sett. For de som bruker bilen mye er de potensielle besparelsene betydelige. En barnefamilie som sjelden bruker bilen, kan med hell velge et kort som gir de beste rabattene på for eksempel dagligvarer og ferier. Familien kan gjerne få med drivstoffrabatt på kjøpet om de velger rett kort, men den biten blir mindre viktig.

Tre spørsmål du bør stille deg

  • Hvilke rabatter og fordeler trenger jeg?
  • Hvor skal kredittkortet brukes (Norge eller utlandet)?
  • Er jeg økonomisk anlagt?

Det første spørsmålet avklarer i grove trekk hvilket kortselskap eller korttype du som passer til ditt bruk. Når du vet hva behovet er kan du sammenligne fordelsprogrammene i vår oversikt, og velge deretter.

Er du mye på reise i utlandet bør du i tillegg påse at kortet egner seg på det området. Reiser du for eksempel ofte på bilferie i utlandet, vil det bli viktigere at drivstoffrabatten ikke bare gjelder i Norge. Se også om kortet er gebyrfritt for bruk i utlandet, inklusive for uttak av kontanter.

Det viktigste spørsmålet er om du kommer til å betale regningene i tide. Betaler du innenfor den rentefrie perioden, belastes det ingen renter for brukt kreditt (unntatt for kontantuttak). Utsetter du betalingene for benyttet kreditt, eller betaler i avdrag, bør du vurdere et kort med lavest mulig rente.

Lønner det seg med flere drivstoffkort?

Om du ikke har god økonomi og god disiplin når det gjelder lån, kreditter og betaling av regninger, bør du sannsynligvis ikke ha kredittkort i det hele tatt. For de som ikke har problemer på dette området er det ingenting i veien med å ha flere kort. De som gjør dette velger som regel kort som skiller seg fra hverandre i hvilke fordeler de gir. Deretter er målet å oppnå best mulig rabatt i hvert enkelt kjøp. Shellkortet brukes hos Shell, et kort som 365 Direkte brukes hos Esso, og XY Visa brukes på UNO-stasjonene.

Om drivstoffrabatten kommer i form av cashback er det normalt en årlig beløpsgrense tilknyttet. Personer som eier flere kort kan dermed oppnå maksimal cashback-utbetaling flere ganger.

Søknadsprosess og krav

I grove trekk er søknadsprosessen og kravene nær sagt identiske uansett hvilket drivstoffkort du velger å søke om. Alle søkere blir kredittvurdert. Som et minimum må du være myndig, ha fast inntekt og ingen betalingsanmerkninger. Aldersgrensen kan variere fra 18 til 25 år alt ettersom hvor du søker, mens inntektskravet som regel starter på omtrent 150 000 kroner per år. Personer med lav inntekt får likevel ofte avslag på søknaden. Her blir det et spørsmål om forholdet mellom gjeld og inntekt er slik at kreditt kan medføre risiko for betalingsproblemer.

Tre gode drivstoffkort

365 Direkte påstår selv de har Norges beste drivstoffrabatt, men husk at rabatter og fordeler kan endre seg over tid. For drivstoff er kortet er tilknyttet Esso, med 34 øre per liter i fast avslag, samt 3,65% i såkalt cashback. Utbetalingen av cashback har imidlertid en grense på 2 000 kroner per 12 måneder. Eiere av kortet deltar i fordelsprogrammet til Danske Bank, samt får rabatt på reiseforsikring, strøm og leiebil. Kredittgrensen varierer i forhold til innehaverens betalingsevne, mens rentefritaket er 45 dager.

Flexi Visa utstedes av Santander Consumer Bank. Fordelsprogrammet er slik at brukeren selv velger kategori for bonusutbetaling. En av disse kategoriene er drivstoff. Bonusen er på 4% uansett hvor du fyller tanken (i Norge), eller 4% bonus på varer og tjenester innen en annen kategori du selv velger. Kategoriene velges for en måned av gangen. Totalt er bonusen begrenset til 2 000 kroner per 12 måneder. Maksimal kreditt i kortet er 100 000 kroner, og rentefritaket varer i 50 dager.

Shell MasterCard er Shells eget bensinkort kombinert med et tradisjonelt kredittkort. Betaler du med dette kortet på Shellstasjoner får du faste rabatter som monner. Avslaget er per tiden 40 øre per liter. Shell har av og til kampanjeperioder der denne satsen økes. Nye kunder får også dobbel rabatt i de 30 første dagene. Kredittdelen kommer fra Ikano Bank, noe som betyr at kortet deltar i Ikanos omfattende fordelsprogram. Kreditten er på inntil 75 000 kroner, og kortet gir rentefritak i 50 dager.

NB! Rentefri periode gjelder kun for kjøp av varer og tjenester, mens kontantuttak belastes med renter fra uttaksdato.

Copyright ©. Alle rettigheter er reservert. Drivstoffkort.com