Velg selv om du vil ha billig bensin

velg selv om du vil ha billig bensin

I Norge bruker vi omtrent 2,8% av årsinntektene våre til å fylle drivstoff på bilen. Det blir det faktisk en god bunke tusenlapper av. Foruten å lære seg å kjøre økonomisk, kan de fleste av oss spare mange tusen kroner på selve tankingen. Her får du de beste sparetipsene om du vil ha billig bensin og diesel.


annonse

Utnytte bensinkjedenes prismønster?

Både Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet har i flere år fulgt med på hvordan drivstoffprisene endrer seg, også fra dag til dag og time til time. Undersøkelsene deres har vært til nytte for prisbevisste bilførere i lang tid. Tidligere tilsa undersøkelsene at bensinprisene hadde to bunnpunkt i uka, nemlig mandags morgen og torsdags morgen. Prisene steg deretter raskt utover mandagene og torsdagene, før de igjen sank sakte ned mot de respektive bunnpunktene.

Dessverre ser det ut til at dette mønsteret har endret seg, blant annet som en følge av endringer i Circle K-kjedens prispolitikk. I de fleste områdene i landet er det derfor per i dag vanskeligere å se hvilke tidspunkter som er billigst. Dette kan endre seg fort, men akkurat nå når dette skrives er løsningen å gjøre jobben selv. I hvert fall inntil et nytt mønster har satt seg.

Følg med på prisene selv

Tar du penn og papir fatt vil du etter hvert sannsynligvis se et mønster på de bensinstasjonene du normalt bruker. Spørsmålet er om det er hensiktsmessig å bruke tiden på dette. Kjører du mye bil mener vi at du bør vurdere å følge med. Du kan for eksempel ta vare på alle kvitteringer over en viss tid, og deretter sette deg ned og se om noen tidspunkt skiller seg fra andre prismessig.

For de som ikke gidder, eller som kjører lite, er det fortsatt gode penger å spare ved å velge rett betalingsmiddel. Det finnes også fiffige løsninger til smarttelefonen din som hjelper deg å finne billig drivstoff.

Last ned BensinPris

Er du ekstra prisbevisst når det gjelder drivstoff kan du laste ned den norskutviklede appen BensinPris fra App Store eller Google Play. Appen virker slik at det er brukerne selv som melder inn prisene per liter ettersom de fyller tanken. Du får dermed oppdatert prisinformasjon fra omtrent 2000 bensinstasjoner i Norge. Brukergrensesnittet er enkelt og greit, og du kan søke etter spesifikke stasjoner, se priser i området du befinner deg i, eller få oversikt over de billigste stasjonene i landet.

Om du ønsker kan du be om å bli varslet om prisendringer på de bensinstasjonene du vanligvis benytter deg av. Varslene koster riktignok noen få kroner per måned, halvår eller per år, men for de som tanker ofte kan det likevel lønne seg. Vær oppmerksom på at konseptet er avhengig av at brukerne av appen er aktive. Er det få personer i ditt område som bruker BensinPris, vil informasjonen være mindre til å stole på.

Hvor mye lønner det seg?

I gjennomsnitt bruker private bileiere i Norge omtrent 1000 liter bensin i året. Det tilsvarer en kostnad på 15 000 til 17 000 kroner per år. Prisforskjellen mellom billig og dyrt drivstoff i de nevnte undersøkelsene lå på omtrent 50 øre. Det vil si at potensiell innsparing for de som konsekvent fylte på de rimeligste tidspunktene, var cirka 550 kroner per år. Så lenge forbruket også lå på gjennomsnittet, vel å merke. For de som kjører mer blir naturligvis besparelsene større.

Summen høres kanskje ikke ut som all verden, men kombinert med andre muligheter for besparelser blir totalsummen temmelig lukrativ til slutt. Det er her valg av kredittkort eller drivstoffkort kommer inn i bildet.

Fast rabatt uansett dagspris

Kredittkortene som har drivstoffrabatt, eller de rene drivstoffkortene, gir en rabatt på mellom 35 øre og 60 øre på hver eneste liter du fyller. Noen av kortene er knyttet opp til bestemte kjeder, mens andre gir faste rabatter uansett hvilken bensinstasjon du fyller tanken på. Totalt vil øresrabatten per liter utgjøre mellom 350 kroner og 600 kroner i året, dersom forbruket av er som gjennomsnittet (1000 liter per år).

De fleste som er ute etter billig bensin sparer nok større summer, da det er rimelig å anta at disse personene også kjører mer enn gjennomsnittet.

Hent inn 2000 kroner årlig med cashback

I tillegg til fast drivstoffrabatt er det mulig å hente inn inntil 2000 kroner ekstra i året, såfremt kredittkortet gir såkalt cashback. Dette er en bonus du opparbeider deg for hver betaling med kortet, som regel uansett hvilken vare det gjelder. Bonusen krediteres den kontoen kredittkortet ditt er tilknyttet (regningen reduseres med tilsvarende sum). Som regel er cashback begrenset til 200 kroner per måned. Det er også vanligvis en begrensning på 2000 kroner per 12 måneder.

For å oppnå maksimal cashback på drivstoff må du nok kjøre temmelig mye bil, men vi bruker uansett kortene våre til andre transaksjoner også. For de fleste er det ikke spesielt vanskelig å oppnå en dugelig rabatt gjennom denne ordningen.

Viktig å ikke glemme regninga

Som vi ser er det gode muligheter for å spare flere tusenlapper i året på drivstoff til bilen. Det krever en viss innsats for å få maksimal uttelling. Mye kan hentes inn bare ved å være konsekvent med hvilket betalingsmiddel vi bruker. Å kjøre gjerrigere er også svært effektivt. Her må det påpekes at betaling med kredittkort er et gratis lån kun så lenge du gjør opp kreditten innenfor den rentefrie perioden. Betaler du sent, eller i avdrag, vil du få rentekostnader. De rentene kan fort spise opp besparelsen du fikk på rabattene.

Copyright ©. Alle rettigheter er reservert. Drivstoffkort.com