Smart bruk av kredittkort og bensinkort

smart bruk av kredittkort og bensinkort

De fleste kjenner til at det er ofte tryggere å bruke kredittkort fremfor vanlig bankkort. Den tryggheten er imidlertid ikke så mye verdt dersom du ender opp med store rentekostnader, eller i verste fall gjeldsproblemer. Smart bruk av kreditt betyr å lære seg hvordan du også unngår utgiftene, samt får med deg rabatter og andre fordeler. Her er alle knepene og tipsene du trenger.


annonse

Velg kort uten årsavgift

Unngå kort som kommer med årsavgift. Dette er en helt unødvendig utgift, såfremt kortet ikke gir en unik fordel du ikke ville fått ellers. Det mest innlysende eksempelet her er kortene fra SAS, fordi de gir deg noen rettigheter du ikke får i andre kort. Nesten alle andre kredittselskap har null i årsavgift, mens en del kort fra sparebanker krever dette gebyret.

Ikke ta ut kontanter med kortet

Bruker du bensinkortet for å skaffe deg kontanter risikerer du å pådra deg høye utgifter i form av renter. Rentene beregnes fra tidspunktet for uttaket, i motsetning til rentefritaket du får når du bruker kortet til å betale for tjenester og varer. Mange kort har også gebyr for kontantuttak som kommer på toppen av rentene. Bruk i stedet dine egne midler fra bruks- eller lønnskontoen.

Ikke bruk kredittkort på Posten eller Post i butikk

Husk at betaling på Posten eller Post i butikk regnes som bruk av kontanter. Alle betalinger på postkontoret blir derfor renteberegnet fra transaksjonsdatoen, i tillegg til at du kanskje må betale uttaksgebyr (avhenger av hvilket kort du har). Årsaken er at Posten så langt har valgt å ikke ha avtaler om å være brukersted for kredittkort.

Ikke bruk kortet til regningsbetaling

Selv om du skulle være i en knipe bør du unngå å bruke kreditten til å betale regninger. Be heller kreditor om utsettelse inntil du har midler nok på lønnskontoen din. Å betale regninger på kreditt resulterer ofte i en spiral med økende kostnader, og i mange tilfeller er dette veien inn i gjeldsproblemer.

Bruk kredittkort til disse transaksjonene

Det er mange situasjoner hvor det kan lønne seg å handle på kreditt. Her tenker vi ikke først og fremst på eventuelle rabatter og bonuser, men på det at du har bedre sikring av forbrukerrettighetene dine. I følge Finansavtalelovens paragraf 54B har du rett til å fremme innsigelser mot kredittselskapet, på lik linje som ovenfor selgeren som aksepterer kredittkjøpet. Kort fortalt betyr dette at du kan gjøre et eventuelt problem mellom deg og selgeren, til kredittselskapets problem.

Slikt blir aktuelt når du ikke får varen eller tjenesten du betalte for, ved feil, ved kanselleringer, ved konkurs eller ved svindel. Derfor er det å bruke kredittkort anbefalt for alle former for netthandel, kjøp av reisebilletter, leie av bil eller feriebolig, hotellbestillinger, samt når du kjøper kapitalkrevende varer som TV, hvitevarer, fotoutstyr, mobil, datautstyr, fiskeutstyr, fiskesluker og så videre. Det er også en fordel å ha betalt på kreditt i alle situasjoner der det kan være smart å se over regninga i ro og mak i ettertid. Dette siste gjelder spesielt når du er på reise i utlandet, og det dermed ikke er like enkelt å returnere til salgsstedet for å fremme klager.

Betal benyttet kreditt når regninga kommer

Norske kredittkort gir deg en rentefri periode på omtrent halvannen måned. Noen selskap tilbyr 45 dager mens de rauseste tilbyr inntil 52 dager. I denne perioden har du reelt sett et rentefritt lån i kortbruken din, så fremt du unngår kontantuttakene slik beskrevet ovenfor. Gjøres hele kreditten opp innen fristen, har du null ekstra kostnader fra bruken av kortet. Betaler du imidlertid senere, eller i avdrag, blir regnestykket et helt annet.

Rentekostnadene for en vare som kostet noen hundrelapper, og der rentene løper i noen dager, er ikke så mye å bry seg om. Faren er imidlertid langt større for de som bruker kredittkortene ukritisk. Dette hører vi om til stadighet i mediene, som regel iblandet ordet ”luksusfellen”. Smart bruk av kredittkort innebærer å ikke låne mer enn du klarer å betale på neste regning fra kredittselskapet.

Få med deg rabattene

De som konsekvent unngår renter og gebyrer kan faktisk tjene noen kroner på å bruke kredittkort. Det gjør de ved å utnytte fordelsprogrammene som de fleste kort kommer med. Elementene som gir størst besparelser er faste rabatter. Dette er for eksempel faste avslag på bensin, dagligvarer, klær, elektronikk, alle former for netthandel og annet. Noen kort gir rabatt på spesifikke varegrupper eller hos spesifikke salgssteder, mens andre har flat rabatt uansett hvor du handler.

Få bonus og cashback på toppen

I tillegg til rabattene har mange kort en eller annen form for opptjening av bonuser. Trumfbonus er et klassisk eksempel. Andre kortselskap kaller som regel det samme prinsippet for cashback. Cashback har normalt en grense for hvor mye bonus du kan få, både årlig og per måned. Månedsvis ser beløpene ikke så veldig imponerende ut, men over tid, og sammen med rabatter, blir det gjerne en god slump penger til slutt.

Velg et kort med gratis forsikringer

Mange kort tilbyr gratis forsikringer når kortet brukes til å betale med. Det vanligste er reiseforsikring og avbestillingsforsikring, der kravet er at minst 50% av reisekostnadene ble betalt med kredittkortet. Om du leste paragrafene lengre opp i artikkelen, vet du at dette burde du gjøre uansett av hensyn til rettighetene dine. Andre forsikringer som kan være inkludert er egenandelsforsikring når du leier bil, generell kjøpsforsikring og tankfeilforsikring.

Vurder å eie flere kredittkort

Brukes kortet smart kan summen av besparelser bli bra, i tillegg til de andre fordelene du også får. Derfor gjelder det å velge et kort som har et fordelsprogram som egner seg for dine handlevaner og behov. Her velger noen å ha flere kredittkort, slik at de kan utnytte de unike fordelene i hvert enkelt kort. Husk imidlertid at å eie et kort med kreditt krever at du er disiplinert og økonomisk anlagt. Har du en hang til å bruke penger ukritisk, bør du kanskje ikke ha kredittkort i det hele tatt.

Les mer om å eie flere kredittkort.

Fyll drivstoff når det er billigst

Når det gjelder bensinkort med rabatter på drivstoff er det viktig å huske at drivstoffprisene endrer seg hele tiden. Ikke se deg blind på rabatten du har i kortet, da prisen per liter også er avhengig av konkurransemessige hensyn. Fyller du tanken der bensinen er billigst i utgangspunktet, sparer du ytterligere ved å betale med rett kort. Fyller du der drivstoffet er dyrt, kan det hende prisforskjellen spiser opp rabatten din.

Smart bruk av kreditt- og bensinkort i utlandet

Et viktig moment når vi snakker om smart bruk av kredittkort er å unngå unødvendige utgifter fra renter og gebyrer. Her finnes det imidlertid et unntak, nemlig når du er i utlandet på sydenferie for eksempel. Mange kredittytere har valutapåslag når transaksjonen skjer i et annet land, samt det kan tilkomme andre kostnader som for eksempel lokale avgifter. Dermed blir det en avveining mellom eventuelle ekstra kostnader og det sikkerhetsmessige.

Vi mener det er best å bruke kredittkortet også i utlandet når:

  • Du ønsker å se over transaksjonene når du kommer hjem.
  • Du kjøper en vare der det kan bli behov for reklamasjon.
  • Du kjøper en vare eller tjeneste du får rabatt på i kortet.
  • Du kjøper en tjeneste som gir rett til gratis forsikring.
  • Du leier bil, betaler for hotell eller reisebilletter.
  • Du kjøper en vare som skal sendes til hjemmeadressen din.
Copyright ©. Alle rettigheter er reservert. Drivstoffkort.com