Er du helt fersk når det gjelder kredittkort og drivstoffkort? Her får du en enkel forklaring på de mest vanlige ordene og uttrykkene. Eksemplene vi bruker vil hjelpe deg til å bruke kortet smart, det vil si utnytte rabatter og fordeler, samtidig som du unngår kostnader.
Kredittkort
Betalinger med et kredittkort betyr at pengene er et lån fra kredittselskapet. Lånet er normalt rentefritt et sted mellom 45 og 50 dager, avhengig av kortselskap. Juridisk har dette mye å si for korteierens forbrukerrettigheter. Kortselskapet har nemlig ansvar dersom kjøpet ikke går riktig for seg, for eksempel ved svindel, feil eller manglende leveranse, eller andre forhold der kjøper har klagerett.
Drivstoffkort eller bensinkort
Et betalingskort med kreditt som kan kun brukes hos den spesifikke kjeden som utsteder kortet. Drivstoffkortene euroShell Card og Bunker Oil Tankingskort er typiske eksempler. Mange bruker betegnelsen ”bensinkort” eller ”drivstoffkort” litt upresist. Det de ofte egentlig snakker om er kredittkort med drivstoffrabatt.
Kredittkort med drivstoffrabatt
Et vanlig kredittkort der eiere av kortet også får rabatt på drivstoff fra enten en spesifikk bensinkjede (kortet 365 Direkte med rabatt hos Esso), eller et kort med drivstoffrabatt uansett hvor korteieren fyller tanken (Flexi Visa). Drivstoffrabatten er normalt ett av flere elementer i et omfattende fordelsprogram.
Kredittgrense
Alle kredittkort og drivstoffkort har en grense for hvor mye korteieren kan skylde kredittselskapet. Når grensen nås vil ikke kortet kunne brukes som betalingsmiddel, før hele eller deler av gjelden er oppgjort. Korteieren får en månedlig faktura der et minimumsbeløp må betales, så lenge eieren faktisk har benyttet seg av kreditten. Kredittgrenser varierer både i forhold til kortselskap og hvem som eier kortet.
Tilgjengelig kreditt
Tenkt at du har en kredittgrense på 100 000 kroner i det du betaler for en reise på 10 000 kroner. Den tilgjengelige kreditten din er da 90 000 kroner, altså differansen mellom kredittgrensen og den summen du nå har lånt av kredittselskapet. Det øyeblikket du betaler tilbake all benyttet kreditt, vil tilgjengelig kreditt bli den samme summen som kredittgrensen.
Renter og rentefri periode
Beregningen av renter er avhengig av hva kredittkortet brukes til. Tar du ut kontanter fra en minibank, bruker kortet til regningsbetaling, eller til betaling hos Posten, beregnes det renter fra datoen for transaksjonen (uttaksdato). Brukes kortet til å betale for varer eller tjenester (kjøp i butikk, netthandel, bestilling og betaling av en storbyferie, med mer) beregnes det ingen renter før det er gått et visst antall dager. Denne rentefrie perioden varierer fra 45 til 50 dager, alt ettersom hvilket kredittkort det er snakk om.
Låneeksempel
Kortselskapet er lovpålagt å oppgi et såkalt låneeksempel. Dette eksempelet skal vises på selskapets nettside, og på oversiktssider som den du finner her hos oss. Låneeksempelet skal vise hva den effektive renten er for en viss sum benyttet kreditt (lånte penger), og de konkrete kostnadene du får dersom det løper renter på lånet i 12 måneder.
Gebyrer
De fleste kredittkort i Norge har ingen årsgebyr eller gebyr for å eie kortet. Normalt er det heller ikke gebyr for kjøp av varer og tjenester. Noen kort har gebyr for kontantuttak, mens andre ikke har det. Det kan også være kort som har gebyrfrie uttak av kontanter innen Norge, men krever gebyr for uttak i utlandet. Det finnes også kredittkort som er gebyrfrie.
Valutapåslag
Valutapåslag er et gebyr for betaling med kredittkort i utlandet, når beløpet er i utenlandsk valuta. De kortselskapene som krever påslaget har som oftest en sats fra 1,75% til 2,00% av kjøpesummen. Det samme påslaget gjelder også ved uttak av kontanter i utlandet.
Regningsbetaling med kredittkort
Noen kredittkort kan brukes til å betale regninger med via nettbanken din. Merk at dette regnes som bruk av kontanter, og det vil derfor beregnes renter fra transaksjonsdatoen (ingen rentefri periode).
Visa, MasterCard, American Express
Merket på kortet ditt forteller hvilket selskap som står for betalingsløsningen. Dette er infrastrukturen som gjør at pengene kan gå fra kjøper til selger. Kreditten (lånet) du har i kortet kommer ikke fra selskapet med betalingsløsningen, men fra banken eller kortselskapet du fikk kredittkortet fra.
Fordelsprogram
Mange kortselskap gir deg tilgang til et fordelsprogram når du velger deres kredittkort. Fra kortselskapets side er dette en del av markedsføringen, og en måte å stimulere brukerne til lojalitet overfor selskapets kort. Som korteier betyr det at du får rabatter fra de handelsstedene som er tilknyttet fordelsprogrammet. Hos mange kortselskap er programmet svært omfattende.
Cashback
Enkelte kredittkort tilbyr cashback som en del av fordelsprogrammet deres. Cashback betyr at du får tilbake en viss prosent av kjøpesummen når du betalte med kortet. Ofte er denne bonusen knyttet til kjøp hos spesifikke forhandlere som kortselskapet har en avtale med. Andre kort tilbyr cashback for alle transaksjoner. Det er varierende begrensninger på hvor mye penger du får tilbake. Som oftest får du maksimalt 200 kroner per måned, og maksimalt 2000 kroner over en periode på 12 måneder.
Gratis reiseforsikring
Stadig flere kredittkort kommer med gratis reise- og avbestillingsforsikring. Forsikringen gjelder dersom du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kortet. Forsikringen gjelder også vanligvis for et visst antall personer du reiser sammen med, for eksempel familien din, så lenge en tilstrekkelig andel av deres reise også er betalt med kortet.
Bankkort og debetkort
Et debetkort er det samme som et normalt bankkort. Betalingskortet er tilknyttet brukskontoen eller lønnskontoen din. Alle betalinger belastes umiddelbart når du godkjenner transaksjonen, og pengene trekkes fra kontoen. Dette i motsetning til et kredittkort der pengene fysisk kommer fra banken eller kortselskapet du har kreditt hos.