Tidligere kunne du spare noen kroner på å fylle bensin og diesel på bestemte tidspunkt. Som vi skal se i denne artikkelen har dette endret seg, uten at det strengt tatt trenger å være en ulempe. Prisjakten ga nok i mange tilfeller marginale resultater, og de fleste ville spart mer ved å bruke et godt drivstoffkort.
annonse
Det gamle mønsteret på bensinprisene
I flere år var prisene på bensin og diesel billigst mandag morgen, og med torsdag morgen som det nest billigste tidspunktet. I løpet av begge dager steg deretter prisene markant, før de igjen begynte å falle gradvis frem til neste bunnpunkt.
Mønsteret ble påvist av en undersøkelse foretatt av Forbrukerrådet så sent som i januar 2017. Deretter skjedde det noe i markedet som gjorde det vanskeligere for prisbevisste forbrukere å spare penger på tankingen.
Endringene i bensinprismønsteret kom i slutten av 2017
Konkurransetilsynet innhentet nye tall på bensinpriser for siste halvår av 2017. Deres analyse av tallene viste da at det gamle mønsteret var brutt, og at prisforskjellene hadde jevnet seg ut. Dette bekreftes av nye undersøkelser foretatt i 2019, blant gjennomført av Faktisk.no og Forbrukerrådet.
Prissamarbeid mellom bensinkjedene?
Det er en annen undersøkelse fra Konkurransetilsynet som også er interessant i denne sammenhengen. I 2015 uttalte tilsynet at de var bekymret for det som så ut som prissamarbeid mellom bensinkjedene. Dette baserte de på en gjennomgang av prisene i 2014. Resultatet tydet på at bensinstasjonene koordinerte seg imellom om hvilke priser de skulle selge drivstoffet for.
Circle K får skylden for endringene
Det som sannsynligvis var hovedårsaken til at det gamle prismønsteret endret seg, var Circle K sin nye prisstrategi i 2017. Bensinkjeden er landets største, etter at de kjøpte opp alle stasjonene som var eid av Statoil. Å være størst betyr også at du har markedsmakt.
Circle K’s strategi gikk blant annet ut på å redusere svingningene mellom høye og lave priser, noe de ser ut til å ha lykkes med. Dette fikk ringvirkninger i markedet, og de andre kjedene så ut til å følge etter.
Vanskelig å spare på prissvingningene
Egentlig er endringene ingen skandale. For vanlige forbrukere er det bortimot meningsløst å stresse med å jakte etter tidspunkt der drivstoff er på sitt billigste. En bensintank rommer omtrent 50 liter, og du sparer dermed småpenger, selv om reduksjonen er det som kan betegnes som betydelig i prosenter. I tillegg må tidspunktene klaffe med det faktiske behovet ditt for drivstoff. Vi mener det finnes en mye sikrere måte å kutte drivstoffkostnadene på, nemlig å benytte deg av et såkalt drivstoffkort som betalingsmiddel hver gang du fyller tanken.
Mer å spare med rabatter
I gjennomsnitt kjøper norske familier omtrent 1000 liter bensin eller diesel i året. Å få rabatt på samtlige liter, er mye bedre enn å jakte på sporadiske prisreduksjoner som du må være heldig for å finne.
Lavere pris får du ved å betale med et kredittkort som gir deg nettopp disse fordelene. Slike kort kalles gjerne bensinkort eller drivstoffkort, og de gir rabatt på to ulike måter.
- Faste rabatter – noen kort gir en fast rabatt per liter du tanker. Rabatten kommer da som et direkte prisavslag når du betaler i kassen eller på bensinautomaten. Som regel er rabattene her knyttet til en spesifikk kjede, for eksempel Shell, Circle K eller Esso.
- Penger tilbake – noen kort har ikke faste rabatter, men gir i stedet såkalt cashback. Dette betyr at du får en viss prosent penger tilbake på alle kjøp der du bruker kredittkortet til å betale med. Rabatten kommer da i form av en reduksjon på neste kredittkortregning.
Begrensninger med cashback
Merk deg at mens faste rabatter som regel er tilknyttet en spesifikk kjede, vil cashback normalt gjelde uansett hvor du tanker. Her er det imidlertid noen variasjoner ute og går i kortene som tilbyr denne formen for rabatt.
- Noen kort gir en fast prosent i cashback på alle transaksjoner.
- Noen kort gir cashback på bestemte varegrupper, og du må selv velge kategorien ”bensin” for å få rabatt på drivstoff.
- Noen kort er rausere enn andre med hvor mange prosent cashback du får.
Merk deg også at du som regel ikke får ubegrenset med penger tilbake. De fleste cashback-kort har en grense på enten 200 eller 300 kroner i rabatt per måned, og inntil 2 000 eller 3 000 kroner per år.
Faste rabatter har derimot som regel ingen slike begrensninger, og gjelder uavhengig av forbruket ditt.
Ikke la rentene stjele rabatten du fikk
Drivstoffrabattene du får med kredittkort har liten verdi dersom du må betale renter for kortbruken. Er kredittsummen du skylder høy, og rentene løper lenge, vil du i stedet tape penger sammenlignet med om du betale kontant eller med bankkortet ditt.
Rentene unngår du imidlertid enkelt. Alle kort gir en rentefri kreditt helt frem til forfallsdatoen på neste faktura. Du låner med andre ord gratis for å betale for drivstoffet, så lenge du betaler hele regningen i tide.
Husk dette:
- Du betaler for eksempel 2 000 kroner i måneden for tankingen med et kredittkort som gir drivstoffrabatt.
- Betaler du tilbake hele summen på 2 000 kroner før neste regning forfaller, har du fått full rabatt, og du unngår alle rentekostnader.
- Betaler du for eksempel kun halvparten av kreditten (1 000 kroner), vil det bli beregnet renter for hele summen (2 000 kroner) fra transaksjonsdatoen.
- Deretter betaler du renter for den resterende summen (1 000 kroner) frem til også dette beløpet er oppgjort.
- Deler eller hele rabatten vil da ”spises opp”, og du risikerer å ha betalt mer for drivstoffet, i stedet for å spare.
Velge riktig drivstoffkort
Før du velger kredittkort med bensinrabatt, bør du tenke igjennom det følgende:
- Hvilke bensinstasjoner fyller du vanligvis tanken på? Om du bor i ei bygd der en Shell-stasjon er det eneste alternativet, er det ikke noe poeng å ha kredittkort som gir rabatt på Esso- eller Circle K-stasjoner.
- Har du mange stasjoner å velge blant, og vil utnytte prisforskjellene? Vurder å ha flere kort som gir rabatt hos ulike bensinkjeder. Kortene er gratis å eie, så lenge du unngår rentene slik vi beskrev ovenfor.
Skal du bruke kortet i andre sammenhenger?
Du bør også vurdere å velge et kredittkort som gir deg andre fordeler du kan ha få nytte av. Noen kort gir for eksempel gratis reiseforsikring, tankfeilforsikring, eller egenandelforsikring for leiebil.
Et konkurransedyktig fordelsprogram inkluderer gjerne rabatter på en rekke andre ting enn bensin og drivstoff, for eksempel reisebilletter, hotell, dagligvarer, elektronikk, hvitevarer, uteliv, helseprodukter, og så videre.
Velg kort som gjør at du sparer på de produktene og tjenestene du vanligvis bruker penger på.
Pass på dersom du skal søke om lån
Selv om det kan være fristende å ha flere drivstoffkort for å utnytte rabatter fra ulike bensinkjeder, er det ikke alltid like smart. Kredittrammen i kortene vil nemlig regnes som gjeld når du kredittvurderes i andre sammenhenger.
Skal du for eksempel søke om billån eller boliglån, vil den samlede kredittrammen din kunne føre til at låneevnen din blir redusert med tilsvarende beløp. Unntaket her er dersom du kun eier ett enkelt kredittkort, og kortet har en kredittramme på maksimum 25 000 kroner.
Derfor er kjedespesifikke bensinkort sjelden de beste
Kjører du veldig mye bil, og alltid fyller hos en spesifikk kjede, kan kjedespesifikke kort ha noe for seg. De to kortene vi har anbefalt gir imidlertid som regel størst besparelser på drivstoff, fordi de fleste av oss ikke tanker mer enn 1000 til 1500 liter per år. I tillegg er det rimelig å anta at du kommer til å bruke kortet til andre kjøp enn drivstoff.
For å illustrere dette kan vi se på to kjedespesifikke drivstoffkort, og hva betingelsene der betyr i kroner og ører:
Esso MasterCard
Med et Esso MasterCard får du fast rabatt på Essos stasjoner i Norge. Rabatten er for tiden 40 øre per liter. Fyller du 1000 liter i året tilsvarer dette en rabatt på 400 kroner per år.
Shell MasterCard
Et Shell MasterCard gir også fast rabatt på 40 øre per liter på alle Shell-stasjoner i Norge. Du får i tillegg 1% i Trumfbonus, uansett hvor i verden du bruker kortet til å betale med. Dette tilsvarer 400 kroner i rabatt per år dersom forbruket er 1000 liter. Trumfbonusen vil tilsvare 170 kroner ved samme forbruk, når prisen per liter er 17 kroner.
Til sammenligning vil det samme forbruket av drivstoff gi omtrent 700 kroner i rabatt dersom du betaler for drivstoffet med et Flexi Visa. På toppen av dette kommer alle de andre fordelene du kan ha behov for.
Reduser drivstoffkostnadene
Det finnes mange gode grunner til å redusere drivstoffkostnadene. For eksempel har både miljøet og helsa godt av at vi lar bilen stå, og kanskje heller velger å bruke sykkelen eller beina. Når bilen likevel skal i bruk, og du vil spare penger, får du mest effekt ved å tenke helhetlig.
Du kan potensielt spare mange tusen kroner i året ved å kjøre mer økonomisk, holde bilen i god teknisk stand, og ved å kjøre mindre. Du får i pose og sekk når du i tillegg betaler med riktig drivstoffkort.